Retete cu oua si carne de prepelite:


Oua de prepelita umplute

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:
20 de oua de prepelita
250g iaurt de bivolita
125g smantana cu peste 12% grasime
300-400g castraveti murati
2-3 catei de usturoi
3 linguri de ulei de samburi de struguri(merge orice alt tip de ulei, insa acesta este mai sanatos consumat la rece)

Din cauza dimensiunii oualor, reteta necesita multa indemanare, deoarece presupune taierea oualor de prepelita fierte in prealabil, in jumatati si scoaterea galbenului in asa fel incat albusul sa ramana intact. Apoi galbenusurile sunt zdrobite.

Sosul are la baza reteta clasica de tzatziki si se face astfel: iaurtul trebuie scos din timp si pus intr-un bol pentru a se lasa zerul, sa spunem cu 30 de minute inainte sa puneti ouale la fiert. El trebuie verificat la intervale de 15 minute pentru a scurge zerul, altfel sosul o sa iasa foarte apos. Dupa aceea adaugati smantana. Intre timp, intr-un bol separat, frecati cateii de usturoi pisati cu sare si cu ulei si radeti castravetii murati. Adaugati usturoiul peste amestecul de iaurt si smantana si apoi castravetii murati, dupa ce i-ati scurs intr-un tifon.

Amestecati galbenusul cu sos si puneti peste albusuri. Puteti servi aceasta reteta ca aperitiv. Pofta buna!

Prepelite la tava

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate ridicata)

Ingrediente:
Pentru 10 portii: o prepelita la portie sau una la doua portii 100 g unt
foi de vita
100 g slanină
piper
sare
dupa gust
400 ml vin sau supa.


Mod de preparare:

Prepelitele se prepara proaspete (nu se fezandeaza). Se jumulesc, se trec prin flacara, se sterg, se scot intestinele, maruntaiele si plaminii care se arunca, oprind numai ficatul care se introduce in prepelita curatata. Se sareaza, si se condimenteaza cu piper pisat, apoi se inveleste fiecare prepelita intr-o frunza de vita, unsa cu grasime, peste care se pune o felie de slanina foarte subtire si lata, care sa cuprinda in intregime pasarea. Se leaga cu ata si se infig in frigare sau se pregatesc la cuptor. Prepelitele astfel pregatite se asaza intr-o tava unsa cu unt si se introduc intr-un cuptor bine incins. Se frig inabusit cca 20 minute. Intre timp se stropesc cu grasimea din tava. Spre finalul inabusirii se stropesc cu vin. Cind sint gata, se scot din tava, se indeparteaza slanina si foile de vita si se asaza in vasul de servire (portionate) mentinandu-se la cald pina la servire. Sosul rezultat se strecoara peste friptura. Se asaza pe platou cu pieptul in sus. In lipsa de slanina, prepelitele se pot inabusi invelite in hirtie mai groasa, unsa cu untura sau unt. Se servesc cu garnitura de orez sau cartofi. Pofta buna!